Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує про профілактику лептоспірозу

Згідно з повідомленням закладів охорони здоров’я області упродовж 2023 року зареєстровано 35 випадків захворювання людей на лептоспіроз, нажаль зафіксовано 3 летальні випадки. Цього року випадки захворювання людей на лептоспіроз в Мукачівському районі також реєструвались.

Мукачівське           районне          управління          Головного          управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує:

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання людей і тварин. Захворювання розпочинається гостро з появою лихоманки, температура тіла підіймається до 38о – 39оС, сильними головними та м’язовими болями. Вражаються нирки, печінка, тому з’являється жовтяниця. Захворювання без своєчасного лікування закінчується летально.

Зараження відбувається аліментарним та контактним шляхами, під час вживання контамінованої води та продуктів харчування, купання, риболовлі, догляду за хворими тваринами, укусу гризуном. Основним джерелом захворювання на лептоспіроз є гризуни (щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють лептоспіри у довкілля з сечею. Хвора людина не становить небезпеки для інших людей. Для захворювання характерна сезонність — літньо-осінній період.

З метою профілактики лептоспірозу важливо проводити наступні заходи:

  • весною та восени не допускайте, знищуйте гризунів у власних домогосподарствах;
  • забезпечте благоустрій та належну очистку територій, помешкань, що зменшить середовище перебування та розмноження гризунів;
  • під час догляду за тваринами обов’язково використовуйте спецвзуття та спецодяг та ретельно мийте руки;
  • своєчасно вакцинуйте тварин від лептоспірозу;
  • відпочивайте та купайтесь у відведених місцях, особливо уникайте купання в стоячих, мілководних водоймах, зарослих рослинністю;
  • під час відпочинку на природі, не використовуйте воду з відкритих водойм для пиття, а також миття овочів та фруктів;
  • кип’ятіть воду та термічно обробляйте продукти тваринного походження;
  • дотримуйтесь особистої гігієни, мийте руки перед їжею;

Будьте пильними не нехтуйте цими простими правилами. Бережіть здоров’я своє та своїх рідних!

Остання зміна сторінки: 29-03-2024 08:54